Specialisten

De hypotheektoezegging: zekerheid voor koper én verkoper


Met de Hypotheektoezegging kun je je op een unieke wijze onderscheiden van andere bieders op een woning. Je brengt namelijk niet alleen een bod uit, maar kunt ook meteen de financiële onderbouwing daarvan laten zien. De koper ontvangt daarmee vrijwel de zekerheid dat jij als koper de financiering rond kunt krijgen.


André Daalmeijer van Attent Limburg helpt particulieren en ondernemers al meer dan twintig jaar met financiële vraagstukken. Hij legt graag in heldere taal lastige zaken rondom verzekeringen en hypotheken uit. We vragen hem naar de ins en outs van de hypotheektoezegging.


Het verschil maken


“Als je een huis hebt gevonden dat aan al je wensen voldoet, wil je snel kunnen handelen. Een bod doen, onderhandelen en de koop sluiten. Dat kan alleen als je heel goed weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Een snelle maximale hypotheekberekening op internet of door een hypotheekadviseur biedt daarvoor niet voldoende zekerheid. Niet voor jou, maar ook niet voor de verkoper van de woning. Want die gaat graag in zee met een koper waarvan hij weet dat de financiering geen probleem oplevert.”


Dat kan net het verschil maken, waardoor jij het huis bemachtigt in plaats van een andere gegadigde. Verkopers ontvangen mooie biedingen op hun woning, maar worden ook steeds vaker geconfronteerd met het feit dat de bieder de financiering niet rond krijgt. Soms blijkt dat al binnen een paar dagen, maar soms pas na een aantal weken. De Hypotheekzegging geeft de koper nagenoeg volstrekte zekerheid dat het bod op de woning ook daadwerkelijk een verkoop betekent.


Schriftelijke verklaring


Wat is een Hypotheektoezegging nu precies? “De Hypotheektoezegging is een schriftelijk verklaring waarin Attent-Limburg vastlegt welk bedrag je vrijwel zeker aan hypotheek kunt afsluiten. In de Hypotheektoezegging kunnen we, als je dat wilt, ook vastleggen welk bedrag aan eigen geld je beschikbaar hebt. Als je een woning koopt krijg je te maken met bijkomende kosten (kosten koper voor de woning en kosten voor de hypotheek). De maximale financiering binnen de hypotheekrenteaftrek bedraagt 100% van de woningwaarde (2020). Dat is doorgaans niet voldoende voor het betalen van de koopsom plus bijkomende kosten. Voor het betalen van de kosten koper heb je dus eigen geld nodig. Deze extra verklaring brengt nog meer zekerheid met zich mee voor de verkopende partij.

Voor wie?


De Hypotheektoezegging kan worden aangevraagd door iedereen die zich goed wil voorbereiden op de aankoop van een woning en zich wil onderscheiden van andere gegadigden. Wel gelden de volgende voorwaarden:
• Je werkt in loondienst
• Je hebt een vast dienstverband of
• Je hebt een tijdelijk dienstverband waarvan de proeftijd is verstreken en waarbij de werkgever een zogenaamde intentieverklaring afgeeft.


De Hypotheektoezegging is helaas (nog) niet beschikbaar voor andere inkomensbronnen of zelfstandigen.


André benadrukt dat een Hypotheektoezegging géén hypotheekofferte is. “De Hypotheektoezegging biedt zowel koper als verkoper veel zekerheid, maar je kunt geen rechten ontlenen aan de gebruikte rentetarieven of de berekende maximale hypotheek en koopsom. Plaats je een bod op een woning? Neem dan altijd een zogenaamd financieringsvoorbehoud op. Zonder dat voorbehoud loop je het risico dat je een forse boete moet betalen als de financiering alsnog niet lukt.


Al je financiën op orde


De Hypotheektoezegging kost € 50,00. Sluit je een hypotheek af via Attent-limburg, dan krijg je de kosten weer terug. En er is genoeg reden om je hypotheek én andere zaken door André te laten regelen. Hij is duidelijk, onafhankelijk en de klant komt altijd op nummer 1. Daarnaast heeft André meer dan twintig jaar ervaring en met zijn gedegen vakkennis zorgt hij ervoor dat jij je financiële huishouding op orde hebt en houdt.
“Het geeft mij energie om klanten overzicht en inzicht te geven, zodat ze zeker weten dat alles goed geregeld is. Ik geef hypotheekadvies dat verder gaat dan alleen maar het financieren van de woning. Ik kijk ook wat nodig is om ervoor te zorgen dat je bij onvoorziene omstandigheden in die woning kunt blijven wonen. Ook kan ik helpen om je uitgavenpatroon inzichtelijk te maken en te wijzen op mogelijke besparingen. Want vergis je niet, die zijn er eigenlijk altijd!”

 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.